De 7 meest opvallende retail innovaties

 

Wat zijn de meest opvallende retail innovaties?

Bij Livingprojects zijn we niet alleen bezig met licht- en belevingsconcepten, ook houden we de markt en bijbehorende trends scherp in de gaten. Wij ademen innovatie, en delen dat ook graag. Wij hebben de meest interessante retail innovaties van afgelopen tijd op een rij gezet.

Enorme verandering is opgetreden in de samenleving, de consumenten, en uiteindelijk, in de winkels zelf. De zeven trends zijn: samengestelde collecties, maatwerk, de belevingswinkel, hyper-local, de kus van online en offline, retail uitvindingen en technologie interventie. Let’s take a look!

 

Innovatie trend 1: Samengestelde collecties

Het hart van de succesvolle retailer ligt in het creëren van een coherente en een overtuigend aanbod voor klanten. Het is de taak van elke retailer een effectieve handelaar te zijn, het selecteren van de beste producten die een relevant aanbod creëren – met het juiste product op de juiste plaats op het juiste moment.

Een eigentijdse en inspirerende vormgegeven winkel, gericht op stedelijke mobiliteit, biedt een verscheidenheid aan lunchboxen, lunchtassen en flessen. De winkel herontderk de traditionele lunchbox door verfijning, life-style, mode, technologie en functionaliteit, terwijl het meteen de oplossing biedt.

 

Innovatie trend 2: maatwerk

Deze trend bereikt een kritische massa. Consumenten kunnen hun eigen persoonlijk afgestemde product creëren. In het verleden was de productie op schaalniveau, nu is er vooral massa productie om efficiëntie te bereiken.

Birchbox, het beauty-product dienstmodel op abonnementsbasis kwam uit haar ‘online zone’ en opende een winkel in New York City. De bakstenen locatie voorziet een nieuwe manier om consumenten te bereiken en brengt zowel haar producten als haar beleving tot leven.

 

Innovatie trend 3: De belevingswereld

Nu e-commerce groeit in omzet en populariteit op een wereldwijde basis, worden retailers gedwongen om zichzelf af te vragen wat de rol van de winkel is. Het snelle antwoord is: de winkel is niet meer de “efficiënte plek om algemene producten te verkopen”.  Winkels zijn sociale ontmoetingsplaatsen, kenniscentra, een plaats waar je kunt leren en laten informeren, een plaats voor ontspanning. Winkels zijn de ultieme vitrines voor handel, voor spannende klanten met mogelijkheden. Ze zijn motivators om “meer te houden van”, om gezonder te eten en om iemands huis mooier en comfortabeler te maken. Kortom, belevingswinkels zijn bijzondere plaatsen die ervaringen kunnen creëren waar een website dat niet kan.

Selfridges ‘Fragrance Lab is een meeslepende presentatie van geurervaring. Vanaf 1 mei 2014 kunnen de klanten van het prestigieuze warenhuis Selfridges flagship in Londen £ 65 betalen om “een reis naar de buitenste regionen van de geur te verkennen, om de essentie van zichzelf te ontdekken”-zoals beschreven door de makers. Deelnemer starten met het invullen van een persoonlijkheidstest, welke uitgevoerd wordt op een iPad. Aan de hand van de antwoorden worden smaak en gewoontes bepaald. Hierna krijgen zij een koptelefoon met een audiogids om hun reis te beginnen door een reeks van “zintuiglijke kamers”.

 

Innovatie trend 4: Hyper local

Er ligt macht in lokaal zijn. Het hebben van de juiste producten afkomstig uit de gemeenschap laat krachtige macrotrends zien rondom versheid, duurzaamheid, het ondersteunen van de lokale gemeenschap, terwijl de prijzen laag blijven. Het heeft ook veel te maken met de behoefte aan  veilige voeding, dat wil zeggen dat de consument beter geïnformeerd wil zijn over de herkomst van voedsel.

Begendik creëerde de nieuwe Cayyolu Store in de hoofdstad van Turkije, Ankara. De belangrijkste drijfveren van dit nieuwe winkel-concept zijn de focus op versheid en de klantervaring. De Cayyolu Store produceert haar producten voor de neus van haar klanten, waarna de producten geserveerd en meteen verkocht worden. De winkel heeft een veelomvattend assortiment, waarbij er geen beperking is tot noedels, gebak, chocolade, yoghurt en verse kazen. Bovendien groeien er allerlei soorten groenten en fruit in de met gras begroeide kas in de winkel. Deze groenten en fruit zijn biologisch geteeld en worden direct geserveerd aan klanten.

 

Innovatie trend 5: De klus van online & offline

Een nieuw retail-tijdperk is in opkomst. De online en offline retailervaring zullen naadloos in elkaar overlopen. Consumenten zullen kunnen winkelen waar en wanneer men wilt, op elk moment. Online tools worden gebruikt voor in-store communicatie. Op deze manier wordt de directheid van de online wereld in de bakstenen winkel benut.

Jeansonline introduceerde een nieuwe passervice, “Easy Fit & Return”-een service waarmee je je online aankopen kunt passen, zonder je huis te verlaten. Een koeriersdienst zal zijn komst een uur tot een half uur van te voren middels een SMS-bericht aankondigen, en zal terugkeren na een kwartier pastijd, om alle ongewenste artikelen mee terug te nemen.

 

Innovatie trend 6: Retail uitvindingen

Gevallen van retail uitvindingen creëren nieuwe wegen naar nieuwe business modellen. Van simpele startups tot werelds grootste bedrijven, deze nieuwe modellen dwingen om na te denken over wat de aard van retail nu eigenlijk is. In plaats van ‘de gewone supermarkt op de hoek’ te zijn, onderscheidt Bilder & de Clercq zich door het aanbieden maaltijdoplossingen. Het idee achter dit concept is eenvoudig: een winkel, gearrangeerd door gerechten, waar alle ingrediënten voor dat specifieke gerecht worden aangeboden in de exacte hoeveelheid die nodig is voor één of twee personen. Zie deze winkel als een 3D-kookboek. Bezoekers kunnen kiezen tussen 14 verschillende gerechten, verdeeld over zeven presentatietafels. Recepten zijn lekker en gezond en ontwikkeld door professionele koks met de nadruk op eenvoudige, frisse en zelfgemaakte maaltijden.

 

Innovatie trend 7: Technologie interventie

Technologie an sich is geen innovatie: de innovatie is datgene wat de consument kan of wil bereiken middels technologie.  Retailers integreren het gebruik van technologie om de consument meer keuze, meer toegang en meer informatie dan ooit te bieden.

Door de opkomst van e-commerce wordt de retailer gedwongen om de grenzen van in-store ervaringen te verleggen en de klantenservice naar ‘the next level’ te brengen. Het resultaat hiervan liet Sport Chek in haar eerste flagship store zien. In deze flagship store kan de consument een enorme, digitale, meeslepende retailervaring beleven.

 

 

- Annemieke Casteelen, Sales & Inspirator Experience