Gezonde kantoorverlichting

Waarom hebben we betere werkplekverlichting nodig?

In de loop van hun evolutie hebben mensen steeds het ritme van de natuur gevolgd, en dus ook het ritme van het daglicht. Deze afwisseling tussen extreem helder daglicht en duisternis heeft een cruciale invloed op het menselijk bioritme. Maar sinds het begin van de industriële revolutie verhuisden mensen van hun buiten omgeving naar hun huizen en werkplaatsen binnen. Kantoorverlichting is een belangrijke factor van onze dagelijkse lichtconsumptie.

 

Waarom hebben we betere werkplekverlichting nodig?

Gedurende de dag krijgen mensen niet genoeg goed en helder licht dus worden al hun fysieke signalen gezet op “slapen”. Aan de andere kant is het te helder gedurende de avond, wanneer meer en meer kunstmatige verlichting en LED televisieschermen worden ingeschakeld. Het lichaam ontvangt daardoor activiteitssignalen. In het ergste geval kan foute verlichting tijdens een ongepast moment van de dag een verstoring veroorzaken in het circadiaans ritme met serieuze gevolgen voor de menselijke gezondheid.

Dit is de reden waarom hoogkwalitatieve en voldoende heldere verlichting belangrijk is voor het stabiliseren van het dag-en-nacht ritme. Hoe wordt ons lichaam beïnvloed door licht? Speciale receptoren in het oog – de retinale ganglion cellen – transformeren het licht om de hormoonproductie te controleren in de hersenen. De blauwe componenten van het daglicht (aanwezig tijdens de ochtend en middag) zorgen voor de onderdrukking van het ‘slaaphormoon’ melatonine en in plaats daarvan voor de productie van stoffen die een verhoogde activiteit stimuleren – mensen voelen zich wakker en opgewekt en zijn klaar om te leren en werken. Rode componenten in daglicht (aanwezig naar de avond toe) en duisternis zorgen voor een verhoogde productie van melatonine – mensen worden moe en ontspannen.

 

- Annemieke Casteelen, Sales & Inspiratie Experience