4 Tips voor de ultieme kantoorbeleving

Niets is belangrijker dan je werkplek te zien als een plek waar je je thuis voelt. De lichtkleur en kleurweergave van het licht, in combinatie met de materialen in de ruimte, dragen bij aan hoe de ruimte beleefd en gewaardeerd wordt. Maar ook het geluid en de geur in de omgeving van de werkplek leveren daar een bijdrage aan. Maar hoe creëert je zo’n kantoor? Wij zetten 4 supertips op een rijtje.

1. Zoek het evenwicht in jouw kantoor

Het is belangrijk dat het kantoor beschikt over formele werkplekken waar ook daadwerkelijk gewerkt moet worden. Maar bied je werknemers ook een plek waar op een laagdrempelige manier overlegd kan worden! In een relaxte, informele omgeving met bijvoorbeeld zitzakken, gedimd licht en een rustgevend muziekje. Zo’n ruimte kan vaak gezien worden als een plek waar inspiratie op kan worden gedaan.
Het is wel belangrijk om evenwicht te creëren in de beleving van jouw kantoor. De werkplek moet stimulans bieden waardoor er betere prestaties kunnen worden geleverd. Om dat te bereiken zal je meerdere plekken kunnen creëren waar werknemers in verschillende gelegenheden kunnen presteren.

 

2. Geef jouw kantoor karakter

Door middel van kleur, verlichting, geur en geluid kan jij jouw kantoor karakteriseren. De invulling van de meubels en decoratie maken de totaalbeleving af. Wanneer de werkplek zo is ingericht als hoe het bedrijf zich profileert, weten de werknemers zich ook sneller te identificeren met de organisatie. Niet alleen de werknemers krijgen hier een fijnere beleving door, ook de uitstraling naar de klant zal verbeteren en de klant zal deze beleving ervaren. Om te beginnen is het daarom cruciaal om het pand volledig te verlichten, zodat voorbijgangers al een gevoel ervaren zonder dat zij het kantoor hebben bezocht. Vervolgens moet deze kantoorbeleving overal zichtbaar zijn.

 

3. Zorg voor goed licht op de werkplek

Tijd om de zorg voor jouw werknemers aan het licht te brengen…

Licht stuurt het ritme van biologische processen aan en ondersteunt dit ook. De interne klok van de mens bepaalt de slaap- en waakfasen, maar ook hartslag, bloeddruk en stemming. Als het lichaam onvoldoende licht krijgt als tijd- en maataanduiding, kan als gevolg daarvan chronische vermoeidheid, slaapstoornissen en depressie optreden. En dat wil jij jouw werknemers natuurlijk niet aandoen! Met biodynamische verlichting is dit probleem te voorkomen, omdat deze persoonlijk wordt afgesteld per medewerker en daarnaast is deze ook nog eens duurzaam, wat niet geheel onbelangrijk is..!

 

4. Zorg dat de kantine een andere beleving heeft

Op een drukke werkdag is het fijn dat jouw werknemers in de pauze even in een andere omgeving plaats kunnen nemen. Hoewel zij zich op hun werkplek ook prettig voelen is het fijn om even van omgeving te wisselen, zodat men even tot rust kan komen. De kantine moet daarom ook een hele andere beleving met zich meebrengen dan de werkplekken van de werknemers.

Doe eens gek! Maak een prachtige wand van groen en belicht deze zodat jouw werknemers het gevoel krijgen dat zij zich in de buitenlucht bevinden. Nog een creatief idee: beplak de muur in de kantine met een bedrukte poster waarop bijvoorbeeld water te zien is. Kortom: laat jouw werknemers het gevoel krijgen dat zij zich heel ergens anders bevinden.

Om dit gevoel compleet te maken, is het fijn om in het bijzijn van mensen te zijn. Trommel jouw organisatie op om om 13.00 uur te gaan lunchen met het hele team. Deze combinatie creëert een teamgevoel en geeft even afleiding om vervolgens weer goed te kunnen presteren. Nu iedereen de werkplek ziet als een feestje om naartoe te gaan, is het tijd om aan het werk te gaan! Met de inspiratie die het kantoor mede oplevert kunnen klanten worden verwelkomt en de uitstraling worden waargemaakt. Maak jouw kantoor klaar voor een echte kantoorbeleving

 

-Annemieke Casteelen, Sales & Inspirator Experience